- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Herzaman dile getirdiğimiz gibi çay bu bölgenin yaşam kaynağıdır. Ve siyaset üstü tutulması gereken stratejik bir üründür ülkemiz insanın sudan fazla içtiği çay, üretildiğinden fazla tüketilmektedir. Buna rağmen gerek Çaykurda ve gerekse özel sektör depolarında satılamayan çürüyen imha edilen çaylar olduğunu üzülerek görüyoruz.
Buna neden olan unsurlar olan ithalatta gümrük kolaylığı, kaçak çay girişi, gümrüksüz çay girişi gibi faktörleri dile getirince ilgililer ve maalesef birinci derece muhattabı olan müstahsiller adeta kafasını kuma gömüyordu.
Çaya verilen 4 lira çok kötü bir rakam değildi belki amma yanlış planlama ve liyakatsiz yönetim nedeni ile özel sektörde fiyat 3 hatta 2.8 liraya kadar düştü.
Halbuki her yıl yaşanan bu sorundan ders çıkartıp iyi bir planlamayla üreticiye tanınan kota miktarını belli bir düzenle alınmış olsa böyle bir soruna neden olmaz üreticinin ürünüde değer kazanırdı. Henüz kampanyanın başlaması 3-4 gün olmuşken yığılmalara sebep olup günlük kota miktarını 15 kg düşürerek idarecilerinin beceriksizliklerinin faturasını üreticiye mal etmektir.
Birde bu işin sorumlusu ve günah keçisi kendileri değilde özel sektör seçildi.
Bütün gıda ürünlerine ve tüketim malzemelerine %50 lerin üzerinde zam yapılırken kuru çayda inatla fiyat artışına gidilmedi.
Bu durum maliyetinin altında kuru çay satışı yapan ve uğradığı zararı kamu kaynakları tarafından karşılanan çaykurla özel sektörün yarışma şansı bırakmamıştır.
İlk bakışta üreticiyi çok ilgilendirmiyormuş gibi görülen bu durum Tabiki Çaykur ve Özel sektörün ötesinde birinci basamakta üreticiyi, günümüzde yaşadığı fiyat istikrarsızlığı, maalesef ilerde bu uygulamada ısrar edilmesi halinde elimizdeki ürüne hiç alıcı bulamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakacaktır.
Olup biten bu olumsuzluklar bir hata veya beceriksizlikten öte bilinçli ve planlı bir uygulama olduğu kanaatimiz Çaykur’un varlık fonuna devri, Çaykur’da yapılan yönetim ve üretim stratejileri ile maalesef örtüşmektedir.
Bütün bu sorunların çözümü öncelikle ana odağının Türk çayı ve Türk üreticisi olan ÇAY KANUNUN çıkartılması, ithalattın ve kaçak çay girişinin engellenmesi, kuru çayda fiyat artışı yapılması ve herseyden önemlisi liyakat sahibi idarecilerin hak ettikleri makam ve mevkilere getirilmesi, üretimin ve üreticinin önemsenmesi, sanayicinin sorunlarına çare bulunması ile mümkündür.
Sözün özü. YÖNETEMİYORSUNUZ.
Mehmet Zeki Demiroğlu
İyi Parti İlçe Başkanı
HABERE YORUM YAZIN
- Rize Artvin Havalimanı'ndan Neden Yok..?
- Kesinlikle Türkiye ve Çin, Rize'de Bir İş Birliği Yapabiliriz
- Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
- Çaykur'dan Üreticiye Uyarı: Acele Etmeyin
- Rize'de Ekmek Zammı Ne Zaman Uygulanacak?
- Özgür Özel'in Kanun Teklifinde Çayın Geleceği Yok
- Karal: Çiftçi Can Çekişirken Tarım Nasıl Büyüyor?
- Rize’de Ekmek Zammı Ertelendi