- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından yapılan açıklamada, çay sezonu başladığı günden itibaren başlayan ve sadece kamu kurumu olan ÇAYKUR üzerinden her türlü basın yayın, internet platformları ve sosyal medya iletişim mecraları üzerinden yapılan haber içeriklerine bakıldığında; sürekli isyan edilen, çay sektörünün bütün taraflarını ilgilendiren ve mesul etmesi gereken ortak konularda bile tek müsebbip ÇAYKUR’un görüldüğü bir olumsuz tablo oluşturulmaya çalışıldığı ifade edilerek, “ÇAYKUR; üreticisini hiçbir şekilde bir yerlere veya birilerine muhtaç etmek için art niyetli üretim planlaması yapmaz, yapamaz. Bilakis ÇAYKUR’un çabası, çay üretiminin bütün dönemlerinde olduğu gibi üreticilerimizin menfaatine yönelik iyi niyet üzerine olmuştur.” denildi.
ÇAYKUR: KAPASİTE ARTIRMAKLA KALMADI KAPASİTE ÜZERİNDE ÇAY ALIMI GERÇEKLEŞTİRİYOR
Açıklamada, kontenjan olayının yaş çayda yaşanan rekolte artışıyla işletme kapasitesinin yetersiz kalması sonucu mecburen uygulamaya konulduğu ve bu yolla çay hasadı zamana yayılarak kısa süreli geçici çözümler bulunduğu kaydedilerek, “ÇAYKUR, sürgün dönemlerini kısaltarak üreticilerimize hasat kolaylığı sağlamak ve satın aldığı yaş çayı mümkün olduğu en kısa süre içerisinde taze işlemek için son yıllarda Teşekkülün 6.200 ton olan günlük çay işleme kapasitesini, 9.050 tona çıkarmıştır. Yaklaşık 3 bin ton ilave kapasitesi ise ortalama 150 ton günlük işleme kapasiteli 20 adet yeni fabrikaya karşılık gelmektedir. Ayrıca bugün geldiğimiz noktada 10 bin tonun üzerinde yaş çay işleme kapasitesine ulaşan özel sektör firmalarını da hesaba dâhil ettiğimizde bile kontenjan gerçeği yine önümüzde durmaktadır. Görüldüğü gibi kontenjanın yine de gündeme gelmesi; kapasitenin yetersizliğinden ziyade, genel eğilimin çok kısa sürede çayımızı verelim düşüncesinden kaynaklandığı bir gerçektir.” İfadelerine yer verildi.
ÇAYKUR VE ÖZEL SEKTÖR FABRİKALARI 7/24 HİÇ DURMADAN ÇALIŞSA BİRİNCİ SÜRGÜN EN ERKEN 25 GÜNDE TAMAMLANIR
Mayıs ve Haziran ayından ibaret olan birinci sürgün döneminde yaklaşık 500 bin ton yaş çay üretimi gerçekleştirildiğinden ÇAYKUR ve özel sektörün 7/24 tam kapasite çalışmasıyla sürgünün en erken yaklaşık olarak 25 günde tamamlanmasının mümkün olabileceği tüm üreticiler tarafından bilinmesine rağmen üreticilerin 3-5 günde çayını toplayıp satmak istemesinin hiçbir şekilde mümkün olmayacağının da yine üreticiler tarafından kabul görmesine rağmen her yıl ısrarla kota ve kontenjanın gündem yapılmasının anlaşılabilir bir yanının bulunmadığına vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “ÇAYKUR’un kota miktarını yüksek tutarak üreticilerin düşük fiyata karşı yaşayabilecekleri mağduriyetlerinin önüne geçmesinin sürece olumlu katkı sağladığı belirtilen açıklamada, “Çay sektöründe yılda ortalama 1 milyon 400 bin ton yaş çay rekoltesi gerçekleşmektedir. Son yıllarda bu alımların 750 bin tonu ÇAYKUR tarafından, kalanı ise özel çay firmaları tarafından yapılmaktadır. Teknik imkânlar ve işleme kapasitemizin bugünkü gerçekleri, 750 bin tonların üzerine çıkmamızı engellemektedir. Ancak sürgün dönemleri öncesinde çay sektörünün genelinde fiyat regülasyonu için kota miktarını mümkün olduğunca yüksek tutan ÇAYKUR, sürece olumlu katkı sağlamaktadır.
ÇAYKUR AÇIKLADIĞI KOTA ORANINDA ÜRETİCİLERDEN ÇAYINI ALACAK
Netice itibariyle bilinmesi gereken temel bir husus var ki; çay hasadı, 3-5 güne sığdırılacak bir boyutta ve imkân dâhilinde değildir. Ancak kontenjan ve kota uygulaması, birileri tarafından her yıl hatta her sürgün döneminde ısrarla gündeme getirilerek çok farklı olumsuz neticeler için kullanılmaktadır. Değerli üreticilerimizden istirhamımız; dışardan gelerek veya üreticilikle ilgisi olmayan kişi veya grupların meseleyi tam soruşturup öğrenmeden yarım yamalak bilgilerle zihin bulandıran maksatlı açıklamalarını dikkate alarak onların yanlış yönlendirme çabalarına itibar etmesinler. Üreticilerimiz müsterih olsun, ÇAYKUR açıkladığı kota oranında çayın alımını gerçekleştirecektir. “
HABERE YORUM YAZIN
- Yağışlar Sonrası Güneş Açtı, Çayda 4. Sürgün Gözüktü
- Bakana Fiyat Farkı Soruldu: Canına Okuruz
- Rize Artvin Havalimanı'ndan Neden Yok..?
- Kesinlikle Türkiye ve Çin, Rize'de Bir İş Birliği Yapabiliriz
- Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
- Çaykur'dan Üreticiye Uyarı: Acele Etmeyin
- Rize'de Ekmek Zammı Ne Zaman Uygulanacak?
- Özgür Özel'in Kanun Teklifinde Çayın Geleceği Yok