- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
EYYYYY Gümrük Müdürü ile Tarım Müdürleri, Bu halkı neden aydınlatmazsınız.
Rize ve bölge çay üreticileri kamuoyu :
Derdimiz Kaçak Çay mı, yoksa ülkemize vergisi ödenmiş ithal Çay mi, yoksa yoksa, Türkiye’de sadece Rize’de bulunan Çay ihtisas Gümrük Müdürlüğü mü. Şayet dert bu gümrük ihtisas müdürlüğünü yipratIp Türkiye’de birkaç ilinde de açılması ise, zaten kaçakçılara şimdiden merhaba diyorum. İhtisas Gümrüğünü ilimize kazandıran Hayatı YAZICI vekil, Türk Çayını koruma kanunundan daha korunaklı yapmıştır çayımızı. İhtisas Gümrüğünün İlimize alınmasıyla büyük oranda kaçak Çayın belini kırmıştır. Bu kazanımın ne olduğunu ben değil, AK parti il teşkilatı bu millete anlatmalı idi.
Gümrüklerden gelen bütün ithal Çaylar Rize’ye gelmeden piyasaya sürülemez. Derdimiz ne, neyi tartışıyoruz. İki amır susmayin bu ili insanını, Çayı, Gümrük ihtisas müdürlügünü ve sanayicilerimizi yipratmayın
Evet, Ticaret Borsası Başkanının açıkladığı gibi, İkizdere’de devrilen TIR’in içindeki Çay, yasal yollardan ülkemize giriş yapmıştır. TIR da bulunan bütün çaylar bakanlık seri numaralı mühürlü ve küpeli idi. Hiç kimse Çayın kaçak olduğunu düşünmesin. Çayın menşei Sri Lanka olup İran Çayı olduğuda gerçek değildir.
İTHAL ÇAYLAR NASİL NE ŞEKILDE İŞLEMLERDEN GEÇİYOR
RİZE İhtisas Gümrüğü Antrepolarına gelen ithal Çaylar nasıl analiz ediliyor veya olur ki, nüvesi geçmiş Çay veya çöp Çay olma olasılığı varsa ne yapılıyor, bu sikintili süreçde bunu benmi aciklamam gerek ey müdürler?
Sürec söyle işliyor, Yeminli Gümrük Müşavirleri Tarım il müdürlüğüne bilgilendiriyor, Şube özel kontrol görevlileri, Antrepo sahibi, Gümrük müşaviri eşliğinde kameralar vasıtasıyla bakanlık seri numaralı mühürler ve küpeler açılır üç numune alınır. Biri Kodeksin emrettiği şekilde laboratuvara analizine, diğer şahit numuneler Tarım il müdürlü şubesine, diğeri fiyatlandırılması için CAYKUR‘a gönderilir. Çay nüvelerinden alınan sonuçlarin hepsi ÖRNEGİN (12) çıkarsa piyasaya girer. Analiz yapan analizcilerin hiçbiri, numunenin kime ait olduğunu bilemez. Analizciler birbirinden bağımsız çalışıp Bakanlığın sistemine sonuclari girer. Sonuçları Tarım il müdürü ile Gümrük müdürü bilir sonuçlar iyi çıkarsa ÇAYKUR numunenin fiyatını belirledikten sonra Yüzde 145 vergi alınarak piyasaya sürülür. Sonuçlar olumsuz çıkarsa geldiği yere gönderilir. Analiz yapan Kurumlar Direk Bakanlığa Bağlı olduğunun altını çiziyorum.
GÜNÜMÜZÜN MEVZÜÜÜÜÜÜ
Gelelim konumuza, Tarım il müdürü ve gümrük müdürleri il yanıp tutuşurken çıkıp iki satırlık açıklama yapamaz mıydınız? Sadece Çay Kaçak olmadıgini yasal yollardan geldiğini mühürlü ve kulaklıklı olduğunu açıklayamazmiydiniz , Özel fabrika sahiplerini töhmet altına bırakmazdiniz? Sizler Yoksa Çayin kurtuluşu olan, İhtisas Gümrüğünün başka illere açılmasından yana mısınız? Sanırım sizler metal yorgunusunuz.
Eyyyyy Müstahsiller Sakın yasal yollardan Çay neden Ülkemize geliyor demeyiniz böyle bir hakkımız yok. Soğan, Patates, Buğday, Mercimek, Mısır vs. üreticilerinden nedir farkımız? Bü ürünlerin ithal edilmesinde vergi alınmıyor yani üretici korunmuyor, ama bu ulkede tek korunan ürun Çay dir. İthal edildiginde yüzde 145 vergi alinarak korunuyor. Bizim diğer illerden ayrıcalığımız nedir? Estrati düşük kalitesiz çay üretiyoruz hem de korunuyoruz bizler ne derece haklıyız? Evet sayın günahkarlar eğreti yaban otu, karamış yaprağı satan biz günahkarlar, biliniyor mu ithal edilen çayların estrati 49 bizim çay'in 29 oldugu (estrat.DEM anlamı). İthal edilen Çaylar estrati çok yüksek olup STARBAKS gibi, 5 ve 7 Yıldızılı otellerde bebek sahillerindeki cafelerde bir bardak çaya 50 TL verenler için ıthal ediliyor, kilosu 25,30 dolara satılıyor. Bizler, Çayımıza kar yağıyor diye böbürlenmeyelim, Cayin kalitesini artırıcı ortak akıllar bilimsel çalışmalar içinde olalım. Çayımızın hammaddesi topraktır. Topraklarımız Avrupa gübresinden dolayı PH si bitti gitti kül oldu. Artik biz üreticiler ve ilin önderleri çıkın sorumluluk alın, Devrim niteliginde önlem alınmassa geleceğimiz hayra alamet degildir. İlimizde Tiçaret Borsasi kendinizi, işlevinizi bu üreticiye anlatiniz ilde yaprak sallansa Sanayıcıleri hırsız ilan ediyoruz. Sayın Mehmet ERDOGAN bey lütfen kurumunuzu bu halka tanıtın acıklamalarınızı geniş perfektıflı basın mesuplarına gorsel basına yapınız. Sayın sanayıcılerımız artık bu bölgede sosyal ve kültürel spor vs gibi aktevitelerinin içinde bulunun. Bu halk sizi öçü gibi görmesin.
Bu sürgünde, ÇAYKUR kampanyayı geç açtığından kontenjanla başladı ne yaptık sarıldık Özellere onlarda olmasaydı ne olurdu halımız.. Özellerde kontenjan uygulasaydı ne olurdu halin Eyyy Emrullah DEDE. Kısır çekişmeleri bırakalım lütfen. Ayrıca şunu belirtmeden edemeyeceğim. ÇAYKUR'u hiçbir kurum kendi muhasebe departmanı görüp savunmasın. ÇAYKUR bu bölgenin gözünün nurudur, hiç bir kurumun savunuculuguna ıhtıyacı yoktur. Sayin siyasetciler lütfen ama lütfen, Çay yapragını siyasi malzeme yapmayınız iktidar ve muhalefet, lütfen komşu il gibi en azından sadece bu çay yapragi için birlikte birikimlerinizi ortaya koyunuz.
SONUÇ.
Hayatı YAZICI vekil kaçak çayı önlemek için ihtisas Gümrüğünü ilimize kazandırdı, sıra sizde diğer vekiller, bölge milletvekilleriyle beraber ortak akılla bilimsel çalışmalarla devrim niteliğinde kanunla Çay kanununu çıkarin. Artik her yıl yaşan Çayda ki bu sıkıntılar bitsin, Çay kampanyası bölgede Bayram havasında geçsin artık.
Üste bilgi olarak paylaştıgım her satır, Ankara, İzmir, Trabzon, Rize menşeli bilgiler olup, konunun uzmanları ve bilge insanlardan alınan bilgilerdir. Kendi yorumlarım bana aittir.
Bayram Arif Turan
HABERE YORUM YAZIN
- Kesinlikle Türkiye ve Çin, Rize'de Bir İş Birliği Yapabiliriz
- Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
- Çaykur'dan Üreticiye Uyarı: Acele Etmeyin
- Rize'de Ekmek Zammı Ne Zaman Uygulanacak?
- Özgür Özel'in Kanun Teklifinde Çayın Geleceği Yok
- Karal: Çiftçi Can Çekişirken Tarım Nasıl Büyüyor?
- Rize’de Ekmek Zammı Ertelendi
- Sokak Hayvanları İçin Acil Birim Oluşturulmalı