- Haberi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
Ayder Yeniden Gündemde
Haberin veriliş açısı ve kullanılan görsellere baktığımızda; Ayder yaylasındaki çarpık yapılaşma ve artan turizm yoğunluğunu kontrol altına almak maksadıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının öncülüğünde başlatılan “Dönüşüm” projesi kapsamındaki inşaat görüntüleri üzerinden toplumun çevre duyarlılığı harekete geçirilmek istendiği izlenimi uyandırmaktadır.
Öncelikle, Ayder’de TOKİ Tarafından yapılan yapılar, ekonomik ve fiziki ömrünü tamamlamış, altyapısı olmayan ve yıkılması gereken yapıların yerine “hak sahipleri” için yapılan yapılar olduğunu vurgulamak lazım.
Bazı turizm bölgelerinde çarpık yapılaşma ve altyapı eksikliğine rağmen, dönüşüm zorunlu olsa da hem ekonomik değil hem de toplumsal direnç yaşanır.
Yöre halkı, binaları kullanılamaz olsa bile ilave bir maliyeti kaldıramadığı için dönüşüme taraftar olmaz.
Ayder’de gerçekleştirilen dönüşüm projesinde toplumsal direnç oluşmaması bir başarıdır. Emeği geçenleri kutlamak gerekir.
Yıllık minimum 150 bin araç ve bir milyondan fazla ziyaretçinin ihtiyaç duyduğu alt ve üst yapılar belediye veya il özel idaresinin tek başına kaldırabileceği yatırımlar değildir. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimleri tarafından tam bir seferberlik halinde dönüşüm projeleri yürütülmektedir.
Ayder’de altyapı projelerinin yanında bölgesel düzeyde katma değer sağlayacak ve yer altında yapılmakta olan 1600 araçlık otopark ile mevcut kaplıcanın yerine yapılan termal tesis, yapı kütlesinin büyüklüğü sebebiyle tartışmaya açıldığı anlaşılmaktadır.
Esasen, her iki yapı (projede ufak değişiklikler olmakla birlikte) 2013 Milli Park Uzun Devreli Gelişme Planı ile öngörülen ve tasarımları hazırlatılan projelerdir. Tamamlandığında da bölgenin görsel imajına olumsuz etkisi olmayacaktır.
Ayder kaplıca ile şöhret bulmasına rağmen, konaklamalı termal tesis eksikliği her daim dile getirilmiştir. Havuz ve hamamlar da mevcut halleriyle işlevsiz kalmış, konaklama tesislerinden uzak olduğu için de tercih edilmemekteydi.
Dönüşüm tamamlandığında ise, 75 odalı termal otel, bay ve bayanlar için ayrı ayrı ikişer havuz ve diğer tesislerin yer alacağı bir kompleks hizmete girmiş olacak, böylece, Ayder için ihtiyaç duyulan termal tesis eksikliği giderilmiş olacaktır.
Otoparkın tamamı yer altında yapıldığı gibi, termal tesis yapı kütlesinin önemli bir kısmı da toprak altında kalacaktır. Termal tesisin yol seviyesinde kalan kısmı ise meydan olarak kullanılacaktır.
Esasen, otopark ve termal tesisin tamamlanması ile Ayder bir yandan yayalaşacak, diğer yandan da geleneksel dokusu korunmuş, alt yapısı tamamlanmış, ziyaretçilerin keyif alacağı bir turizm bölgesi haline gelecektir.
Tartışmalar, halkımızın, özellikle sosyal medya kullanıcısı gençlerimizin çevre duyarlılığını göstermektedir.
Sağlıklı yorumlar için acele etmemekte fayda var.
En iyisi bölgeye katma değer sağlayacak kamu yatırımlarının tamamlanmasını beklemek…
Ahmet ÖZYANIK
HABERE YORUM YAZIN
- Yağışlar Sonrası Güneş Açtı, Çayda 4. Sürgün Gözüktü
- Bakana Fiyat Farkı Soruldu: Canına Okuruz
- Rize Artvin Havalimanı'ndan Neden Yok..?
- Kesinlikle Türkiye ve Çin, Rize'de Bir İş Birliği Yapabiliriz
- Doğu Karadeniz İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
- Çaykur'dan Üreticiye Uyarı: Acele Etmeyin
- Rize'de Ekmek Zammı Ne Zaman Uygulanacak?
- Özgür Özel'in Kanun Teklifinde Çayın Geleceği Yok