Ardeşen'de Kriz... Üretici Mağdur Çaykur Sessiz

Çaykur Genel Müdürlüğü ile Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi arasında yaşanan kriz, üreticiyi mağdur etti.

Son Dakika Rize

Çaykur Genel Müdürlüğü ile Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi arasında  yaşanan kriz, üreticiyi mağdur etti. 

Çaykur Genel Müdürlüğü ile S.S. 2 Nolu Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi nakliye ücreti konusunda anlaşamayınca kontak kapattı.

Çay ambarlarındaki çayların fabrikalara nakli gerçekleşmeyince ambarlardaki çay alımları Çaykur tarafından durduruldu.

Topladıkları çayları ambarlara satamayan üreticiler, kendi araçları ile çaylarını Işıklı Çaykur çay fabrikasına taşıyıp satmak isteyince bölgede 1 kilometrelik kuyruk oluştu.

Fabrika önünde büyük bir izdiham yaşanınca devreye giren Jandarma tansiyonu düşürmeye çalışsa da başarılı olamadı. Bunun üzerinde çay yüklü araçlara ceza yazmak isteyen Jandarma tepki ile karşılaştı. Bölgede bulunan MHP Ardeşen ilçe başkanı Cemil Bayrak taraftarla yaptığı görüşme sonucu tansiyonu düşürdü. Jandarma ise ceza yazmaktan vazgeçti.

ÇAYKUR VE KOOPERATİF ARASINDA NELER YAŞANDI?

2022 yılı yaş çay sezonu öncesinde, Çaykur Genel Müdürlüğünün nakliye bedellerine % 80 zam önerisini reddeden  S.S. 2 Nolu Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi % 100'lük bir artış istedi.

Alınan bilgiye göre, Rize, Artvin ve Trabzon bölgesinde en uzak nakliye mesafesinin 0-10 kilometre olduğundan ötürü diğer bölgelerdeki nakliyeciler kooperatifi Çaykur'un teklifini kabul etti. Ancak, Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi, Ardeşen sınırları içerisinde 0-45 kilometrelik mesafelere kadar nakliye yaptığı için % 100'lük bir artış talebinde bulundu. Çaykur ise söz konusu talebi kabul etmeyince Ardeşen Nakliyeciler kooperatifi kontak kapatma kararı aldı.

Ardeşen'de 10-17 kilometre mesafe içerisinde 38 ambar bulunurken, 17 kilometre ve üzerinde ise 101 ambar bulunuyor.

NAKLİYECİLER KONUŞTU

Öte yandan, bazı nakliyeci esnaf ise geçen yıldan bu güne kadar mazota % 300 ve sanayi (araç tamiri) harcamalarına % 400'ün üzerinde zam geldiğini ifade ederek, "Bizler nakliye sektöründeki enflasyonun haricinde, diğer bölgelerle aramızdaki kilometre farkını da göz önünde bulundurduğumuz zaman Çaykur'dan makul bir talepte bulunduk. Ancak, Çaykur talebimizi reddedince kontak kapatmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ardeşen Nakliyeciler kooperatifi ise henüz resmi bir açıklama yapmazken, önümüzdeki süreçte bir açıklama yapması bekleniyor.

ÜRETİCİLER BÜYÜK MAĞDURİYE YAŞADI

Çaykur'un çay ambarlarının tıka basa dolu olduğunu, bu yüzden çaylarını ambara satamadıkları için kendi imkanları ile ürünlerini çay fabrikasına taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden vatandaşlar, "Yaklaşık 3 saattir burada sıra bekliyoruz. Önümüzde uzun kuyruklar var. Kaç saat daha bekleyeceğimizi bilmiyoruz. Çaykur ve Nakliyeciler kooperatifi arasında yaşanan sorun üreticiyi mağdur etmiştir. Kim haklı, kim haksız onu biz bilemeyiz ancak, bize göre sorumlu çay sezonunun başlangıcına kadar bu sorunu çözemeyen Çaykur'dur." ifadelerini kullandılar.