31 Mart Seçimleri Öncesi Ardeşen'de Son Durum

31 Mart 2019’de yapılacak yerel seçimler öncesi partilerin aday belirleme süreci devam ediyor.

Son Dakika Rize

31 Mart 2019’de yapılacak yerel seçimler öncesi partilerin aday belirleme süreci devam ediyor.

Bazı partiler özellikle taşra bölgelerde il ve ilçe belediye başkan adaylarını belirledi.

Bu partilerin başında Cumhuriyet Halk Partisi geliyor. CHP Rize’de iki ilçede belediye başkan adaylarını belirledi. Bu isimler Ardeşen Belediye Başkan adayı Tahsin Bekir Yazıcı ve Fındıklı Belediye Başkan adayı Ercüment Cervantoğlu.

Seçim sonuçlarının en merak edildiği illerin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize geliyor. Ana muhalefet partisi CHP Rize’de yerel seçime iddialı hazırlanıyor. Özellikle doğu ilçeleri Fındıklı, Ardeşen ve Pazar’da CHP belediye başkanlıklarını almayı hedefliyor. Sonuçta CHP’nin Rize’de en güçlü olduğu bölge Fındıklı, Ardeşen ve Pazar ilçeleridir.

Şimdi Ardeşen ilçesinde olası senaryoları gözden geçirelim. Buna iktidar partisi ile başlayalım.

Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin AK Parti’nin Ardeşen’deki en güçlü isimlerinden biri. Malum daha önce ilçe başkanlığı, Rize İl Teşkilat Başkanlığı ve Rize İl Genel Meclis Başkanlığı görevlerini yürüttü. Hakan Gültekin mevcut başkan olması hasebiyle tabiri caizse maça 1-0 önde başlayacak. Eğer tabi aday olursa. AK Parti’nin Hakan Gültekin’in aday yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Sonuçta her belediye başkanı gibi Hakan Bey de “Ben başkanım. Adaylığımı açıklamama gerek yok. Başkan doğal adaydır.” diyerek bu yöndeki sorulara bu şekilde cevap verecektir. En azından bir süre. Seçim öncesi vaatlerini yerine getirip getirmediği konusunda takdiri Ardeşen kamuoyuna bırakıyorum.  Yaptığı, yapamadığı ve aday olup seçilirse yapacağı işler var. Hakan Gültekin’in teşkilattan gelmesi ve geçmişte önemli görevleri yürütmesi avantajlı yönleri. Ama her insanın olduğu gibi dezavantajlı yönleri de mutlaka vardır. Muhalefetin bunu nasıl kendi lehine çevireceği merak ediliyor.

Muhalefet demişken CHP’nin adayı Tahsin Bekir Yazıcı’yı değerlendirmeden önce AK Parti ile ilgili şu dipnotu da verelim. Hakan Bey’in dışında aday adayı olması beklenilen isimler AK Parti Ardeşen İlçe Başkanı Avni Kahya ve Ardeşen Belediye Başkan Yardımcısı Mecit Moral’ın resmi adaylık açıklamalarını ne zaman yapacağı ve başta Ardeşenli’ler olmak üzere partinin bu isimlere nasıl yaklaşıp yaklaşmayacağı önümüzdeki günlerde cevabı beklenen soruların başında geliyor.

Şimdi gelelim Cumhuriyet Halk Partisi’ne. CHP’nin Ardeşen Belediye Başkanı adayı Tahsin Bekir Yazıcı Ardeşen Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ve Rize-Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Bölge Birliği başkanlığını yürüttü. Dolayısıyla Yazıcı’nın esnaf ve vatandaşlarla iletişiminin sıcak olduğunu belirtmek gerekir. Vatandaş-esnaf ile iyi ilişkiler kuran birinin toplum nezdinde bir karşılığı mutlaka vardır. Yıllardır bu görevini yürüten Tahsin Bekir Yazıcı siyasete direkt olarak atıldı.

Belki de kendisi istemiyordu; ancak partinin bu yöndeki kararı ve isteği karşısında duramadı ve CHP’nin Ardeşen Belediye Başkan Adayı oldu. Geçtiğimiz günlerde görüştüğümüz Yazıcı, seçim çalışmalarına başladığını belirtti. Zor bir sürecin kendisini beklediğini ilettiğimiz Yazıcı’nın avantajlı ve dezavantajlı yönlerinin olduğunu belirttik.

Ardeşen’in en büyük köylerinden ve akraba topluluğundan biri olması seçimde kendisi için büyük artı. Özellikle Tunca ve Durak Vadisi olarak nitelendirdiğimiz bölgenin tek adayı durumunda Tahsin Bekir Yazıcı. Beyefendi bir kişiliğe sahip olması, esnaf ve vatandaşlarla iç içe olması kendisine olumlu yansımaları olacaktır. Tabi karşısında 16 yıldır yönetimde olan AK Parti var. Maça 1-0 geride başladığının bilincinde; fakat seçimi kazanacağına olan inancı tam. İyi bir ekip kuracağını ve bu ekip ile iyi çalışarak direk vatandaşlarla iletişim halinde olup hem kendini anlatacağını hem de onların isteklerini yerine getireceğini söylüyor.

Ardeşen’de ortak bir adayın çıkacağı yönünde söylentiler yüksek sesle dillendiriliyor. CHP ve İYİ PARTİ’nin Tahsin Bekir Yazıcı’nın adaylığında birleşecek gibi gözüküyor. Buna Saadet Partisi’nin katılıp katılmayacağı henüz net değil. Malum Merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan yaptığı açıklamada 23 Kasım’da yeni parti kuracaklarını ifade etti. Bunun ilçeye yansımaları ve seçimde olası ortaklığa Saadet veya yeni partiden katılımın olup olmayacağı şuanda flu gibi gözüküyor. Öte yandan Saadet Partisi’nin Ardeşen Belediye Başkanlığı için Sait Eksilmez’in adı konuşuluyor.